ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΥΠΕΡΑΣΠΙΣΗ ΤΟΥ ΤΟΥΡΚΟΥ ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗΣ OSMAN MURAT ÜLKE ΑΠΟ ΕΠΙΠΛΕΟΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΗ ΦΥΛΑΚΙΣΗ

 

 

Ο αντιρρησίας συνείδησης ΟΣΜΑΝ ΜΟΥΡΑΤ ΟΥΛΚΕ, ο πρώτος Τούρκος αντιρρησίας συνείδησης που φυλακίστηκε επειδή αρνήθηκε να υπηρετήσει στρατιωτική θητεία, απειλείται και πάλι με ποινή φυλάκισης 17 μηνών κατόπιν απόφασης στρατοδικείου πάνω από 8 χρόνια πριν.

 

1 Σεπτεμβρίου 1995: Ο κ. Ούλκε καίει τα χαρτιά κατάταξής του, δηλώνοντας: “Δεν είμαι στρατιώτης και δεν θα είμαι ποτέ... θέλω να τονίσω ότι θα αντισταθώ στην στράτευση ως το τέλος και δεν θα υπηρετήσω ποτέ στρατιωτική θητεία".

 

Οκτώβριος 1996 - Μάρτιος 1999: Ο κ. Ούλκε επανειλημμένα συλλαμβάνεται, διώκεται ποινικά, καταδικάζεται και φυλακίζεται λόγω της άρνησής του να καταταγεί στον Τούρκικο στρατό.

 

9 Μαρτίου 1999: Ο κ. Ούλκε απελευθερώνεται από την στρατιωτική φυλακή και διατάσσεται ξανά να παρουσιαστεί στη στρατιωτική του μονάδα. Αντ’ αυτού πηγαίνει σπίτι του και έκτοτε ζει μια ημι-παράνομη ζωή, θεωρούμενος επίσημα λιποτάκτης, αλλά δεν συλλαμβάνεται.

 

24 Ιανουαρίου 2006: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρώπινων Δικαιωμάτων κρίνει ότι: "Οι πολυάριθμες ποινικές διώξεις… σε συνδυασμό με την πιθανότητα ότι θα υπόκειται σε δίωξη για το υπόλοιπο της ζωής του... τον εξανάγκασαν να υιοθετήσει μια ζωή παρανομίας που ισοδυναμούσε σχεδόν με "αστικό θάνατο"... αποτέλεσαν ταπεινωτική μεταχείριση υπό την έννοια του Άρθρου 3 (της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και των Θεμελιωδών Ελευθεριών)."

 

13-14 Φεβρουάριου 2007: Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης "αποδοκίμασε το ότι οι Τούρκικες αρχές δεν είχαν πάρει μέχρι τώρα κανένα ατομικό μέτρο ώστε να βάλουν ένα τέλος στην παραβίαση που διαπιστώθηκε από το Δικαστήριο, και ο αιτών υπόκειται ακόμα σε ένταλμα σύλληψης με σκοπό να εκτίσει την ποινή του".

 

6 Ιουνίου 2007: Οι Τουρκικές αρχές δήλωσαν στη συνάντηση των Αναπληρωτών του Συμβουλίου της Ευρώπης ότι ετοιμάζεται ένα νομοσχέδιο που θα αποτρέπει τις επανειλημμένες τιμωρίες των αντιρρησιών συνείδησης και ότι αυτός ο νόμος επίσης θα "αποκαθιστά όλες τις αρνητικές συνέπειες της παραβίασης (για τον κ. Ούλκε)".

 

14 Ιουνίου 2007: Το γραφείο του στρατιωτικού εισαγγελέα διατάζει τον κ. Ούλκε να εκτίσει ποινή 17 μηνών.

 

Ο κ. Ούλκε αντιμετωπίζει τώρα μεγάλο κίνδυνο να συλληφθεί και να ξανά-φυλακιστεί παρά τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων, της Επιτροπής των Υπουργών, και τις υποσχέσεις χωρίς αντίκρισμα των Τούρκικων αρχών.

 

ΕΜΕΙΣ ΠΟΥ ΣΥΝΥΠΟΓΡΑΦΟΥΜΕ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΚΚΛΗΣΗ ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΟΙ ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ:

-          Να συμμορφωθούν με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρώπινων Δικαιωμάτων στην υπόθεση του αντιρρησία συνείδησης Οσμάν Μουράτ Ούλκε,

-          Να αναγνωρίσουν το δικαίωμα στην αντίρρηση συνείδησης και να εξαιρούν τους αντιρρησίες συνείδησης από την στρατιωτική θητεία, και

-          Να σταματήσουν αμέσως τον διωγμό και τον "αστικό θάνατο" όλων των αντιρρησιών συνείδησης στην Τουρκία,

 

DFG-VK (German Peace Society - United War Resisters)

Global Women’s Strike

Greek Association of Conscientious Objectors

Payday men’s network

War Resisters International

 

http://www.petitiononline.com/cgi-bin/petition-sign_html.cgi?ossi

HOME